Quantcast
Channel: Nyhetsbrev – Närke Kulturbryggeri
Viewing all articles
Browse latest Browse all 138

Närke Kulturbryggeri-info 2016-01-10

$
0
0

Vad pratar vi om egentligen?

Vi har nu i många år funderat över vissa ord som används i vår närhet, av och för företeelser i vår bransch. Sedan flera år är det känt att titeln ”bryggmästare”, som är en akademisk examen, inte längre alls används i den bemärkelsen här hos oss i Sverige, utan kan stå för näst intill vem som helst som är ölbryggare och/eller ansvarig för bryggningen på ett bryggeri, helt utan krav på utbildning. Skumt, om ni ursäktar ett skämtsamt ord mitt i allvaret.

Vidare verkar det ju inte heller alldeles nödvändigt att det faktiskt finns ett riktigt materiellt bryggeri bakom namn som innehåller just det ordet. Ibland kan man t o m misstänka att det är med avsikt som vissa företag ”gömmer” sig bakom andra beteckningar, såsom ”Brewing” mm, en ”vit lögn” för att komma undan att bli anklagad för att ljuga rakt ut.

Senast i raden över ord att fundera på allvar över är ”hantverk”. Vad är ett hantverksöl? Eller ett hantverksbryggeri? I vår värld betyder det att man brygger ölet ”för hand”, dvs att de egna händerna är de som gör jobbet. Och på detta vis kan man faktiskt brygga öl i både små och stora bryggerier.

På sistone har våra kollegor på matbordet, dvs de som tillverkar mat på ett hantverksmässigt vis, också börjat fundera över det märkliga i att deras begrepp ”mathantverk” nu är kidnappat av stora livsmedelsföretag och matkedjor, som alltså marknadsför sin industrimat som ”mathantverk”. Detta borde ju klassas som kvalificerad lögn, eftersom det inte handlar om ”handgjord” mat. Samma fenomen har ju också uppstått i ölbranschen. Stora industribryggerier kallar sig nu för ”craft”, som ska få oss att tro att deras öl är hantverksmässigt tillverkat.

Detta är ingenting som vi vanliga konsumenter får ta någon större del av. Frågan drivs inte av någon konsumentförening så vitt vi vet, utan det är (ännu!) bara en diskussion som förs i producentleden, och där endast av de små aktörerna, de som tillverkar sina produkter med sina egna händer. Så som konsument råkar man ständigt ut för att bli ”lurad” i den bemärkelsen att man tror att man gynnar en liten producent när man köper en produkt som marknadsförs på ett sätt som låter småskaligt, hantverksmässigt, lokalt osv. Supertrist! Och riktigt illa på lång sikt, eftersom detta är en medveten strategi från ”de stora” att ta kål på ”de små”.

Utvecklingen under de senaste åren har varit ganska gynnsam för små livsmedelsproducenter. För varje år som går uppskattas hantverksöl och -mat till vår stora glädje av en växande skara människor som kan sätta kvalitet före pris. Naturligtvis kan de stora producenterna inte tiga still och nöja sig med att de fortfarande har den gigantiskt största delen av marknaden. De kan inte acceptera att förlora dessa i jämförelse futtiga marknadsandelar för alltid, så nu är kampen i full gång för ”återtagandet”. Om detta sker blir det industriproducerade ölet återigen det enda vi kan välja på. Vi var beredda på kamp, men vi hade väl aldrig trott att kampen skulle bli en match med lögn och desinformation som spelregler!

Vad kan man göra?

Tja, t ex kan man ju börja med att kräva bättre produktinformation, både i butiker och på restauranger, så att man vet vad man köper/äter/betalar för, och framförallt VAR maten/drycken är tillverkad! Om produktmärkning saknas kan man slå sig i backen på att det finns något som producenten vill dölja!

Detta stycket skulle kunna bli hur långt som helst, för som ni förstår är vi mäkta upprörda över det faktum att konsumenter ständigt blir förda bakom ljuset. Vilken förljugen värld vi lever i! Men vi ska besinna oss lite grand idag, det är ju i alla fall söndag! Men vi vill berätta om en särskild åtgärd, som skulle kunna förbättra små bryggeriers situation på den svenska marknaden:

Differentierad alkoholskatt

Den svenska punktskatten på alkohol är bland de högsta i Europa. Dock finns i de andra EU-länderna en möjlighet till en någorlunda utjämning av skattetrycket mellan stora och små bryggerier, nämligen en differentierad skatteskala. Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, där vi är medlemmar, har länge drivit frågan, dessvärre utan framgång. De svenska politikerna anser att det vore ”orättvist” mot de stora bryggerierna…… medan vi anser att det vore att utjämna orättvisorna något, då de stora bryggerierna har långt fler ”fördelar”, t ex lägre kostnader för råvaror och personal, samt det faktum att de stora bryggerierna lever gott på gränshandeln, där deras produkter är helt och hållet befriade från svensk alkoholskatt!!

Svenska Ölfrämjandet, som är en konsumentförening för öl, driver just nu en kampanj för att återigen belysa situationen. De informerar bl a om hur det ser ut med alkoholskatten på öl i vårt grannland Finland. Läs mer här  – och skriv på namninsamlingen!!! Snälla!

Som en jämförelse kan vi berätta att Närke Kulturbryggeri under 2015 bryggde ca 100 000 liter öl, vilket betyder att vi betalat ca 1 miljon kronor i alkoholskatt. Och det, goda vänner, är LIKA MYCKET SOM VI BETALAR I LÖN!!! Med en differentierad alkoholskatt även i Sverige skulle vi kunna anställa fler personer på bryggeriet! Fler arbetstillfällen, samt att skapa jobb utanför storstäderna, var de starkaste argumenten när USA i fjol beslutade om differentierad alkoholskatt! Om det fungerar i USA borde det väl även vara gångbart i Sverige!

Bryggeributiken

Bryggeributiken har blivit ett trevligt tillskott i vår verksamhet, så vi fortsätter med att hålla öppet på måndagar kl 15.30–17.30. Samtidigt finns möjlighet att smaka några av våra öl i provsmakningspuben. Avvikande öppettider kommer att meddelas på hemsidan.

Just nu kan vi erbjuda Jolners Dricka 3,2 % (20 kr) och Hantverks-Folk 3,3 % (25 kr). Som vanligt finns förstås även Närke-ölglas, Närke-T-shirts (kort/lång ärm) och Närke-kassar. Och ”Humle-boken”.

Fortfarande endast kontant betalning. Välkomna!

Beställning via Systembolaget

Vi har fortfarande kvar av Vintermörker 4,5 % för den som vill beställa, 0,5-litersflaskor, 12-pack, ca-pris på Systembolaget 29 kr. Beställningen kallas ”privatimport” och görs via Systembolagets hemsida. Vi levererar endast till Systembolagsbutiker i Örebro.

Vår Örebro Bitter 5,9 % (0,5-litersflaska) finns att köpa i Systembolagsbutiken på Kungsgatan i Örebro, där även Närke Slättöl 4,8 % (0,5-litersflaska) kommer att finnas som lokal produkt fr o m 1 februari.

Vinter-vattniga tö-snö-hälsningar från
Närke Kulturbryggeri


Viewing all articles
Browse latest Browse all 138